Over Merz

MerzMerz is gevestigd in een authentiek pakhuis uit 1640 aan een oude werkhaven aan de rand van het centrum van Dordrecht. Het is een toegankelijk etablissement waar jong & oud elkaar ontmoet; een restaurant met een verrassende kaart en café met een podium voor de leukste activiteiten en een 150m2 grote zaal voor (zakelijke) evenementen. Kortom een horeca totaal concept voor iedereen!

GESCHIEDENIS

Tijdschrift Merz

In een van de pakhuizen aan de historische havens van Dordrecht bevindt zich een bijzonder horecaconcept. Het karakteristieke gebouw dat oorspronkelijk ’t Suyckervat heette, was -zoals de naam al doet vermoeden- in haar beginjaren een suikerfabriek. De architectuur bevestigt dat door haar vijf hoge verdiepingen. Zo’n 40 jaar geleden kreeg het gebouw een nieuwe functie en het leent zich tegenwoordig uitstekend als horecapand. Als je door de muziek- en tapsinstallaties heenkijkt, ontdek je nog steeds de ouderwetse balkconstructies en smalle trappetjes, die de stijl van de Dordtse havenpanden zo herkenbaar maakt.

Hoewel het pand al sinds 1982 de naam Merz draagt, bestaat Merz met haar huidige formule sinds 2007. De term Merz stamt uit 1919 en is bedacht door Duitser Kurt Schwitters die na de oorlog een nieuwe vorm van kunst uitprobeerde. Hij maakte collages en naast krantenknipsels gebruikte hij materiaal als papier, karton, kippengaas en prikkeldraad, dat hij simpelweg op straat vond. Zijn werk groeide uit tot een tijdschrift waar hij met zowel Nederlandse- als buitenlandse kunstenaars werkte. Schwitters over Merz: “Merz stands for freedom from all fetters, for the sake of artistic creation. Freedom is not lack of restraint, but the product of strict artistic discipline.” 

FILOSOFIE

Onze missie is toegankelijkheid voor iedereen en doelgroepen samenbrengen. En dat lukt ons behoorlijk! Door een breed aanbod aan activiteiten is Merz Dordrecht het cultureel centrum in Dordrecht. Diner, borrelen, livemuziek, house DJ’s, je vindt het allemaal onder één dak. Deze missie vind je ook terug in ons logo. De wereldbol staat voor het principe “iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen”. Bij Merz kan je onbegrensd zijn wie je bent!

Door regelmatig onze werknemers kennis te laten maken met de oorsprong van onze producten, ontstaat er een oprechte passie voor wat zij serveren. Vlaamse bierbrouwerijen, aardbeienboeren, maar ook slagerijen- niets is hen nog vreemd. De filosofie van Merz heeft als kernwoord ‘beleving’. Horeca is een vak, een ambacht. Door op een positieve manier kennis te vergaren, kan ons personeel perfect voldoen aan de persoonlijke wensen van de gast.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat we je de best mogelijke ervaring op onze website kunnen geven. We gebruiken ze puur voor analytische doeleinden en ze hebben nauwelijks gevolgen voor je privacy.